Språk Språk
Bokklubbspåsar

I bokklubbspåsen finns åtta exemplar av samma bok. Samla lässugna vänner, läs och samtala. Böcker är inte gjorda bara för att läsas, de behöver diskuteras.

 

Oktober i Fattigsverige – Susanna Alakoski

En storm kom från paradiset - Johannes Anyuru

Jag heter inte Miriam - Majgull Axelsson

Chefen fru Ingeborg - Hjalmar Bergman

En bön för de stulna - Jennifer Clement

Gudarna - Elin Cullhed

Martin Andersson ett skuggspel - Sara Gordan

Ingenbarnsland - Eija Hetekivi Olsson

Sommarboken - Tove Jansson

Allt jag inte minns - Jonas Hassen Khemiri

Serenader två - Peter Kihlgård

Löwensköldska ringen och Charlotte Löwensköld - Selma Lagerlöf

Förrädare - Ola Larsmo

Dödssynden – Harper Lee

Ön - Lotta Lundberg

Det här är hjärtat - Bodil Malmsten

Bära barnet hem - Cilla Naumann

Springa med åror - Cilla Naumann

När duvorna försvann - Sofi Oksanen

En Marialegend - Niklas Rådström

Vårt gemensamma liv - Anna Schulze

Vägen mot bålberget - Therése Söderlind

Hägring 38 - Kjell Westö

Tidsklyftan - Jeanette Winterson

Bret Easton Ellis och de andra hundarna - Lina Wolf

Mot fyren - Virginia Woolf

Twist - Klas Östergren

 

 

Bokklubbspåsarna lånar du på Karlskoga bibliotek.

Om böckerna i bokklubbpåsarna

 Springa med åror av Cilla Naumann

Springa med åror kom 2012 och är den fristående fortsättningen på 62 dagar. I Springa med åror byter författaren perspektiv och vi får följa Monika, Lassemiss mamma. Monika växer upp med sin pappa Ivan på landet. Ivan är bonde och det luktar ko och lagård om Monika. En sommar när Ivan sålt av stallet till en läkarfamilj från Stockholm, för att kunna betala av på tröskan, träffar Monika Johanna. Johanna är läkardottern som inte kan laga punktering, inte kan koka saft eller baka kakor. Men hon kan ljuga. Och hon förändrar livet för Monika. ”Allt är egentligen som vanligt. Utom detta att Johanna ligger på min gårdplan.”

En realistisk berättelse om livet och om hur det faktiskt kan vara i verkligheten. Det poetiska och slingrande språket gör att man kommer nära människorna i boken. Den väcker många tankar och känslor./Emma

 

När duvorna försvann av Sofi Oksanen

Sofi Oksanen uppväxt i Finland med en finsk far och estnisk mor. Hennes genombrottsroman Utrensning som kom 2008 tilldelades flera priser, Runebergspriset, Finlandiapriset, Nordiska rådets litteraturpris och Prix femina etranger. I hennes böcker finns ett återkommande tema, makt och maktstrukturer.

När duvorna försvann handlar om tyskarnas och sovjeternas ockupationen av Estland under 1940-talet. Vi möter Edgar en man som likt en kameleont alltid befinner sig på maktens sida. Han skriver angivarrapporter åt tyskarna och propagandatexter åt KGB. Han är gift med den kärlekstörstande Juudit som han inte visar den kärlek och omtanke hon längtat efter. Medan Edgar i olika sätt deltar i kriget förälskar hon sig i en tysk nazist, Hellmut. Detta eftersom ”hon letar inte efter en tysk man, hon söker kärleken.” Som motvikt till Edgar finns hans kusin Roland. Roland kämpar mot ockupanterna oavsett vilka de är. Han vill se ett självständigt Estland.

En mycket omsorgsfullt och välskriven roman som gör verklighet att av historien som man bara hört berättas om. En bok som stannar kvar. /Emma

En storm kom från paradiset av Johannes Anyuru

I En storm kom från paradiset får vi möta P, författarens ugandiske far. I slutet av 60-talet är P elev i den Hellenska flygvapenakademien. Men när Idi Amin genom en staskupp griper makten i Uganda 1971 inser han att han inte kan återvända till sitt hemland. Han ber den grekiska kvinnan han har ett förhållande med att köpa tur- och returbiljetter till Rom där hans kusin bor. Men längtan efter att få flyga är stark och han söker alla pilotjobb som finns. Han får bara ett erbjudande, besprutningspilot i Zambia.

Tillbaka i Afrika blir han tagen till förhör beskylld för att vara en av Amins mannar. Succesivt får vi kunskap om Ps barndom, om den elake brodern som hans mamma lämnade honom till, om drömmen att flyga, om den svenska kvinnan och sonen, om livet som varvsarbetare i Sverige och om sjukdomen som till sist tar hans liv. 

Bokens tema är högst aktuellt och framställs med ett poetiskt vackert språk som både engagerar och berör. /Emma

 

Ön av Lotta Lundberg

På en söderhavsö i Stilla havet bor Olivia sedan drygt 20 år. Olivia är född och uppvuxen i Sverige, hon har bott tillsammans med sin pappa. Hon är nästan utbildad läkare, men fullföljde inte sina studier utan lämnade Sverige och den framtida läkarkarriären för att hon ville se världen.

Ofta sover den unga Moana hos Olivia, trots att hon inte är hennes dotter.  Men på ön är alla barn allas barn. Olivia har en relation med Taip, öns huvudman men det är ett fritt förhållande och trohet är inget de förväntar sig av varandra.

En dag kommer tre bleka socionomer från England till ön för att utreda huruvida kvinnorna och framförallt de unga kvinnorna blir sexuellt utnyttjade av männen på ön.  Engelsmännen ska skriva en rapport, men rapporten dröjer och de blir kvar längre på ön än tänkt. Olivia ogillar engelsmännens närvaro, de stör hennes lugna tillvaro som läkare och kvinna. 

En ung kvinna, Lorna, berättar för engelsmännen om hur hon som väldigt ung blev överfallen och antastad av en fem år äldre man. Hon blir tidigt gravid. Fler kvinnor vittnar om sexuella övergrepp och rapporten skrivs. Detta får konsekvenser för ön. Männen tvingas bygga ett fängselse i vilket de varje kväll låses in.

Boken problematiserar bilden av paradiset. Och vem bestämmer egentligen vad som är rätt och fel? /Emma

 

Ingenbarnsland av Eija Hetekivi Olsson

Romanens huvudperson Miira bor i Göteborgsförorten Gårdsten det är 80-tal . Hennes föräldrar är från Finland men Miira är född i Sverige. Trots detta tvingas hon gå i hemspråksklass, i finneklassen. Vi får följa Miira från tredje klass till nionde klass.

Boken inleds med att Miira bankar skiten ur Lasse för att han tafsat på Jaana, Jaana som fnittrat och tyckt att det är fint att en kille bryr sig om henne. Men Miira blir vansinnig. Det är också Miira som straffas, inte Lasse. Miira gör mycket dumma saker, hon slåss, ljuger, röker, snattar, bombhotar skolan, bränner sotfläckar i trappuppgångar med sin trimmade tändare. Men hon har också en stark kraft inom sig som värnar om de utsatta, om de som har de sämre än hon. Och hon accepterar inte orättvisor, i synnerhet inte pojkar och mäns sätt mot flickor och kvinnor. 

Språket är väldigt speciellt, det är riktigt grovt, det är torftigt, det är tidvis svårgenomträngligt men det är också fyllt med fantastiska hittepåord.

Berättelsen om Miira väcker många känslor och tankar om hur barn har det hemma, i skolan, i Sverige idag. /Emma

 

Bret Easton Ellis och de andra hundarna av Lina Wolff

Araceli Villalobos är bokens berättare och hon har fått i uppdrag att skriva Alba Combós livshistoria. Alba är en spännande kvinna som lever livet på sitt sätt och som enligt Aracelis mamma är ”en riktig kvinna med ett riktigt liv”.

Alba bor i lägenheten under Araceli och hennes mamma. Till en början bor hon tillsammans med hushållerskan Blosom och italienaren Valentino. Alba skriver noveller som publiceras i tidskriften Semejanzas. En av novellerna får vi som läsare av Bret Easton Ellis och de andra hundarna läsa och det är det avsnittet jag minns mest från boken. Vad mannen som fyllde år och överraskades med ett stort kalas gjorde med sitt liv.

Genom andras röster får vi succesivt lära känna romanens huvudperson Alba. En sprudlande roman fylld av ögonblicksbilder som skildrar utsatta karaktärer. En bok som inte har någon tydlig handling och i vilken det viktiga enligt författaren inte är vad som händer utan vad den gör med läsaren. /Emma

 

Förrädare av Ola Larsmo

Förrädare är en historisk roman som utspelar sig i andra världskrigets Sverige under åren 1939 till 1945, med tillbakablickar till Tammerfors 1918.  Romanen behandlar frågan om Sveriges neutralitet och problematiserar frågan om vem man kan lita på. ”Och det är det som är mitt problem, tänkte han: gör jag inte mitt jobb så märks det att jag maskar och jag förråder mitt land. Gör jag mitt jobb dör människor. De som gör rätt dör. Jag dödar dem.”

Huvudperson är kandidat Westerholm. Charlie Westerholm rekryteras till svenska utrikesdepartementets militära underrättelsetjänst efter ett stormöte i Uppsala. På mötet talar han för de judiska läkarna, för att de ska beviljas inresetillstånd till Sverige. Detta är i februari år 1939 och andra världskriget är nära. Vi får följa Westerholm genom krigsåren och delta i hans olika spaningsuppdrag.

Westerholms fästmö Nilla arbetar lämpligt nog på socialstyrelsens utlänningsbyrå.  Där arbetar också byråinspektör Martin Landström som har en viktig roll i historien.

Förrädare fordrar en uppmärksam läsare som inte missar kapitelrubrikerna. För det är många personer, platser, dokument, vaga antydningar och falskspel att hålla reda på. Men är man det får man ta del av en liten bit svensk historia och förståelse för människors agerande i extrema situationer.

Det är spännande liksom spionromaner ska vara men det är också en suggestiv och stillsam berättelse om Sverige, förrädare, ensamhet, kärlek, krig och verklighet. /Emma

 

Vårt gemensamma liv av Anna Schulze

Anna Schulze föddes 1968 och är bosatt i Stockholm. Tidigare har hon varit framgångsrik som violinist men är nu författare.  

2004 vann Schulze Vår Bostads novelltävling med sitt bidrag ”Gungande madonna”. Texten ingår i debutboken, novellsamlingen ”Brist” från 2006, som handlar om ett antal människor som befinner sig i olika kriser eller brytpunkter i livet. Bland annat handlar novellerna om en man som sitter häktad för våldtäkt, en gravid kvinna som oroar sig för sitt foster som inte går upp i vikt, en ung man vars mamma tog livet av sig när han var liten. I novellsamlingen är den röda tråden bristen på vänner, på kärlek och riktning i livet. Huvudpersonerna saknar alla den självklara kärleken och den trygghet de aldrig upplevde som barn.   

Schulzes första roman, ”Ge mig en människa”, kom 2008. Romanen kretsar kring tre systrars relation till deras far, författaren som var alltings medelpunkt trots hans ständiga frånvaro och som till slut tog sitt liv.  

Anna Schulzes författarskap har fått bra gehör kos kritikerna och hon har även mottagit Carl-Johan Vallgrens litteraturpris och ”Brist” var nominerad till Sveriges Radios novellpris 2007.      Vårt gemensamma liv inleds med att berättaren Ted avslutar sitt förhållande med ungdomskärleken Karin för att omedelbart inleda ett nytt förhållande med Cecilia, som han har träffat på sitt jobb. Ted och Cecilia skapar ett liv tillsammans med barn, bostad och vanor. Ted har det bra på sitt jobb inom restaurangbranschen och hans företag går bättre och bättre. För Cecilia, som arbetar som reklamare, är det raka motsatsen och hon är snart utan jobb. Hon tar föräldraledigheterna och Ted tjänar så bra att de klarar sig på hans lön.  

Ted är duktig. Han tar hand om barn, mat, hem och Cecilia. Han tar hand om så mycket att Cecilia knappt för plats, hon förvandlas till en motvillig hemmafru som inte ens får ha hemmet som sin egen arena. Materiellt får de det bara bättre men relationen mellan Ted och Cecilia blir bara sämre. I berättelsen så fokuserar Schulze på de vardagliga händelserna och berättar inget om till exempel barnafödandet, eftersom att det är vardagen som betyder något.   Vårt gemensamma liv är en relationsroman där irritationen, avstånden och tystnaden bara växer. /Andreas

 

Vägen mot Bålberget av Therése Söderlind

Under tiden som Therése Söderlind skrev sin andra roman Vägen mot Bålberget skrev hon skrivardagbok om romanskrivandet. Spännande och intressant läsning om författandet och de frågor en författare lever och brottas med. Skrivardagboken finns tillgäng via hennes hemsida www. theresesoderlind.se.  

I Vägen mot Bålberget, 2013, möter läsaren en mörk sida av Ångermanlands historia. Genom fyra olika tidsplan från mitten av 1670-talet fram till 2011 och genom rösterna från flera olika personer närmar vi oss de fruktansvärda häxprocesserna då ett 60-tal kvinnor brändes till döds bland annat anklagade för att bedriva otukt med djävulen.  

Berättelsen tar sin början 1740  med Olof en gammal man som ser tillbaka på det som hände då han var barn. Det är det som hände före under och efter häxprocesserna i Ångermanland åren 1674-75 han tänker på. Han behöver berätta vad som egentligen hände. Prologen är fin och drar direkt in en i berättelsen.  

Vi lär också känna Malin en bondekvinna gift med Erke som är en ondskefull man. Tillsammans har de Segrid det enda överlevande barn som Malin får. Malin liksom många andra kvinnor i byn anklagas för att vara häxa. I grannhuset bor Mats med frun Annica, där bor också deras son Olof. Segrid och Olof är vänner och gör allt tillsammans.  

Vi träffar också Jacke och hans dotter Veronica, vi har då förpassats till mitten av 1970-talet. Veronica skriver ett skolarbete om häxprocesserna och förstår att hennes familj har kopplingar till 1600-talets Malin. Vi får också följa Veronica som vuxen i hennes fortsatta sökande efter rötterna och häxprocesserna.  

Liksom Olof inledde berättelsen är det också han som avslutar den.   Det är en stark skildring av hur det gick till när kvinnorna anklagades och brändes som häxor. Det är också en berättelse om relationer och hur mönster har en tendens att upprepa sig. /Emma

 

Hägring 38 av Kjell Westö

Kjell Westö, finlandsvensk författare bosatt i Helsingfors. Ett av de främsta namnen inom den finlandssvenska litteraturen. Hägring 38 Nominerad till Augustpriset och vinnare av Sveriges radios romanspris 2013. 

Juryns motivering: ”För att han med ett exakt språk för oss in i Helsingforsmiljöer, där komplexa karaktärer levandegör en mörk del av vår historia med paralleller in i vår samtid.”    Hägring 38 rör sig i Helsingfors, året är 1938, månaderna är mars till november. Claes Thune driver en liberal advokatbyrå och hos honom jobbar Matilda Wijk som kontorist. Thune ingår i onsdagsklubben som består av ett antal bildade välbeställda svensktalande män med ambitioner ”med syftet att bidraga till uppehållandet och fördjupandet av det politiska och kulturella samtalet på svenska.” Några av de andra medlemmarna är Joachim Jary en depressiv jude som är poet och skådespelare. Robert Lindemark som är psykiater och tillsammans med Gabi, Thunes tidigare fästmö. Affärsmannen Leopold Grönroos. Ett blandat sällskap med starka band. De flesta är liberalt sinnade men några har protyska och rent av nazistiska tankar.    

Matilda, fru Wijk, Milja-Matilda, Miljafröken, kärt barn har många namn bär på en hemlighet som skapar spänning och ett driv framåt genom hela romanen som är som en psykologisk thriller. Jag vill veta vad det var som hände då under finska inbördeskrige då de röda, de som stödde Ryssland stred mot de vita, de som stödde tyskarna. Matildas och hör till den röda vänstern och det finns många frågetecken kring hennes förflutna. Vem i onsdagsklubben är det hon träffat förut?  

Vackert, spännande och sann läsglädje! /Emma

 

Jag heter inte Miriam av Majgull Axelsson

Majgull Axelsson fick sitt litterära genombrott med den kritikerrosade och Augustprisade Aprilhäxan 1997. Jag heter inte Miriam är ännu en uppmärksammad roman, det är en fiktiv berättelse med en verklig grund om ett känsligt ämne i Sveriges historia.

Det är Miriams 85 års dag och midsommarafton när Miriam avslöjar sig genom orden ”Jag heter inte Miriam”. Hennes familj är samlad, sonen Thomas med fru, deras dotter Camilla och hennes son Sixten. Miriam minns och berättar sin historia för Camilla.

Miriams berättelse handlar om andra världskriget och romernas situation under förintelsen fram till hennes 85 års dag i det trygga folkhemmet i Sverige. Tiden i Auschwitz och Ravensbrück, Mengeles medicinska experiment, viljan att överleva, äktenskapet med Olof, tattarkravallerna i Jönköping och allt annat som har med hennes livslögn att göra.

Gripande roman om Europas historia och romers situation. /Emma

 

Sommarboken av Tove Jansson

Tove Jansson, finlandssvensk bildkonstnär, författare och Mumintrollens skapare. Hennes författarskap omfattar böcker för både barn och vuxna. Sommarboken som kom 1972 är en roman för vuxna.

I sommarboken får vi möta Sophia som tillbringar somrarna tillsammans med sin farmor och pappa på en karg ö i den finska skärgården. Sophia älskar när havet stormar. Sophias pappa är tämligen frånvarande, han sitter mest vid sitt bord och arbetar koncentrerat så Sophia och farmorn spenderar mycket tid tillsammans. De går på upptäcktsfärder och samtalar om stort och smått i livet.

Det är en bok att läsa lite då och då, lite här och där. Tove Jansson språk är fullt av underfundigheter och klokheter väl värda att filosofera över. /Emma

 

Mot fyren av Virginia Woolf

Virginia Woolf, 1882-1941. En av modernismens mest betydande författare som liksom övriga modernister i sitt skrivande söker finna nya sätt att skildra verkligheten på. Det är det som händer inom människorna som är det viktiga, inte intrigen.

I Mot fyren får vi träffa Mr och Mrs Ramseys, deras åtta barn och flertalet gäster. Mrs Ramsey är vacker som få. Mr Ramsey, intellektuell författare som ständigt funderar på om han kommer att bli ihågkommen och om någon kommer att läsa hans böcker.

Den första delen av boken behandlar endast en dag och beskriver personerna som samlats i sommarhuset, de beskrivs från olika perspektiv, dels utifrån sina egna tankar och dels utifrån andras tankar. Den yngste sonen James önskar fara till fyren men Mr Ramsey säger att det kommer bli dåligt väder, Mrs Ramesy stickar sockor till den sjuka fyrpojken och försöker trösta James. 

Andra delen gestaltar en 10-års period då första världskriget rasar och flera av personerna i berättelsen dör. I den tredje delen sker äntligen resan till fyren.

Mot fyren är inte en helt lätt roman att läsa men den som tar sig tiden kommer inte bli besviken. /Emma

 

Twist av Klas Östergren
”Twist var som ingen annan dans. Den saknade steg, man vred och vände på kroppen som masken kringlar kring en krok och när låten är slut var man genomsvettig utan att man kommig ur fläcken”
Berättaren i Klas Östergrens roman Twist är namnlös, och kallas inget annat än ”jag”.  Han är lite (skenbart) prudentlig, omständlig i sina beskrivningar av sitt livs krokar. I oktober 2011 kommer han till Karlskrona för att forska efter en eventuell släkting som var skådespelare och teaterdirektör i slutet av 1700-talet.
Där möter han ett par som var hans vänner på 1970-talet, och en mångbottnad historia kring Rysslands gasledningsprojekt drar igång.
Det handlar om svarta pengar och dubbelspel. Om Ami Backlund, en kvinna med många namn och ansikten och en kärlekshistoria som började när twist var dansen på modet.
”Vi är egentligen inte här” säger Sigge Backlund till sin dotter när det börjar bli lite tråkig stämning. Läsarens frågor hopar sig:
Rör vi oss alla som maskar på en krok? Anar vi alla bara skymten av sammanhanget eller livets mening. Vad lär föräldrar sina barn? /Astrid

Chefen fru Ingeborg av Hjalmar Bergman
”Stora och allvarliga människor möter stora och allvarliga öden … De böter med livet där andra slipper undan med några sömnlösa nätter … Minska alla mått, så blir konststycket att leva lättare. Se så små och bräckliga vi är, bara barn! Låt oss tycka synd om oss, låt oss inte vara stränga …”
Är Hjalmar Bergman ömsint eller ironisk? Både och, Ingeborg Balzars livsöde berör oss fortfarande. Hon är en tragisk gestalt som mäter sig med kung Oidipus och Elektra, en hjältinna som inte står ut med sina svek.
Samtidigt är Hjalmar Bergman ingen domare. Han ser med ömhet på oss vanliga, vi som kompromissar och är pragmatiska överlevare.
Trotjänarinnan Tysta Marie  får sista ordet i romanen:
”Hon var stursk av sig. Allt vad hon gjorde skulle vara snörrätt. Blev det krokigt, klippte hon av. Vad vet man? Man vet att hon är död. Och mer ska man inte fråga dem som tystnat.” /Astrid

Allt jag inte minns - Jonas Hassen Khemiri
Samuel är död och berättaren i Allt jag inte minns försöker förstå varför. Han samtalar med Samuels vänner, får dem att berätta sin historia, sina möten med Samuel. Minnet är bedrägligt, bilden av den döde splittrad. När vi läste Allt jag inte minns i en av bibliotekets bokcirklar sa en av oss: ”Den är så rolig, jag skrattade ofta när jag läste!” Svaret från en annan deltagare kom blixtsnabbt: ”Det finns väl inget roligt med den här boken!”
Läs, diskutera och döm själva. /Astrid

Löwensköldska ringen och Charlotte Löwensköld av Selma Lagerlöf
”En gång i tiden fanns det i Karlstad en överstinna, som hette Beate Ekenstedt…”
Kärleksromanen om Charlotte Löwensköld och Karl Artur Ekenstedt börjar med en beskrivning av den senares mor. Överstinnan älskar sin son fullkomligt, utan minsta tvivel om att han är det finaste i världen. Där grundlägger hon en hänsynslös natur, och det är Charlotte som får betala.  
Löwensköldska ringen och Charlotte Löwensköld är de två första böckerna i serien som avslutas med Anna Svärd.
Enligt Selma Lagerlöf själv ska Karlskoga vara förebilden för Korskyrka, staden där Charlotte Löwensköld utspelar sig.
Selma bodde hos prostparet Hammargren sommaren 1875 och läste till sin konfirmation för Tullius Hammargren, hustrun Ottiliana Lagerlöf var hennes faster.
När du läser Charlotte Löwensköld kanske du känner igen vyn över sjön, och vägen längs sandåsen där Karl Arthur går för att låta Gud välja honom en hustru. /Astrid

Det här är hjärtat av Bodil Malmsten
Telefonen ringer alldeles för tidigt en morgon och sorgen drämmer till mitt i det vanliga. Det dånar som en kyrkklocka i bröstet.
Bodil Malmstens sista bok handlar om sorg och förlust. Hon väger hjärtat och dess fysiska verksamhet, blandar sorgens uttryck med konkreta tal:
 ”Under en livstid kan hjärtat slå 2,5 miljarder gånger.
Men slå då!”
Det här är hjärtat blev Bodil Malmstens sista bok. Det är liten bok som innehåller en lång dikt, med mycket hög densitet. Få är de böcker som vi haft mer att samtala om, när vi träffats i bokcirklarna.
”Jag ser ditt ansikte framför mig
En rad av lysdioder omkring det
den första gång jag såg dig
Den sista minns jag inte
Jag visste ju inte

Det ringde” /Astrid

En Marialegend av Niklas Rådström
”Hon och barnet såg rakt in i varandras ögon. De är två underverk i färd med att upptäcka varandra för att förenas till verklighet och vardag. I deras blick finns inte tiden, där är döden en övergående tillfällighet och livet oundvikligt och evigt. En hel värld finns i den blicken och det är i den som världen blir till.”
Niklas Rådströms bok En Marialegend är en fördjupning av vår a eviga frågor kring ont och gott, kring krig och ett enkelt, gott liv. . Här möter vi berättelsen på tre olika sätt: en gravid kvinnas flykt undan påtända barnsoldater i ett krisdrabbat land, konstnären Lucas Cranach som målade bilden av Maria och barnet på 1500-talet, samt en museiintendent som övervakar restaureringen av samma bild i vår tid.
Av dessa tre formar Niklas Rådström en fläta om godhet och ondska. Han skriver nästan outhärdligt om våldet, men samtidigt så vackert att orden bär läsaren vidare.
Niklas Rådström väcker tankar kring möjligheterna at leva ett anständigt liv i denna tid då det blivit lite udda och mycket misstänkt att försöka kämpa för det goda i världen. /Astrid

En bön för de stulna av Jennifer Clement
”Nu gör vi dig ful, sa mamma. Hon visslade. Hennes mun var så nära att min hals blev blöt av hennes visselspott. Det luktade öl. Jag såg i spegeln hur hon förde kolbiten över mitt ansikte. Det är ett vidrigt liv, viskade hon.”
Så börjar En bön för de stulna av Jennifer Clement, som berättar om
Ladydi. Hon växer upp i en liten by i Mexiko, det är en by med bara kvinnor och barn. Männen har tagit sig till USA för att söka jobb. I bästa fall skickar de pengar, i värsta fall kommer de hem med aids. Några män har anslutit sig till knarkmaffian. Ibland kommer en svart stadsjeep och stjäl de vackraste flickorna i byn. De kommer aldrig tillbaka.
Kvinnorna säger: ”Att leva utan män är som att sova utan att drömma.” De gömmer sina flickor i kaninhål i marken, de gör dem så fula som det är möjligt.
”Det är ett vidrigt liv”, säger mamman, men det är inte en vidrig bok. Det finns ett djävlaranamma i den, ett driv, en stark vilja att leva och att skydda sina barn. Därför är En bön för de stulna trots allt en hoppfull bok, som är svår att lägga ifrån sig. /Astrid

Peter Kihlgård: Serenader två.
Peter Kihlgård är en fullkomligt opålitlig berättare. Tvära kast, som slagskott, galen humor eller vacker melankoli. Ibland förbryllande, men aldrig tråkig.
Novellerna i Serenader två erbjuder en stor omväxling. Vi kastas mellan den busiga gäddan Sha-la-la-la, den okända kvinnan på krogen som hävdar att hon känner en författare som heter Peter Kihlgård, klockgjutaren, som berättar klockmalmens hemlighet för sin ointresserade son och så Ulysses Holmström som följer en mink över isen. När minken stannar, stannar Ulysses. När han fått minken i kikarsiktet reser den sig plötsligt upp, sitter stilla, som väntande.
Isen brister under skotern, minken följer uppmärksam men likgiltig Ulysses kamp i den iskalla vaken.
In i sista meningen vet vi inte hur det ska sluta. /Astrid

Dödssynden av Harper Lee
”När min bror Jem snart skulle fylla tretton bröt han armen alldeles vid armbågen.”
När Harper Lee fyllt 35 år kom hennes hittills enda bok ut. Den heter Dödssynden, på engelska To kill a mockingbird (1960). Den börjar och slutar med något så odramatiskt som ett armbrott.
Dödssynden är en liten klassiker, stark i skildingen av den sömniga sydstatshålan där flickan Scout och hennes bror växer upp på 1940-talet. Deras mamma är död, pappan Atticus är advokat och har modet att försvara en ung svart man som oskyldig anklagas för att ha gjort det mest förbjudna: våldtagit en vit kvinna.
Harper Lee skildrar barndomens laddade lekar med samma kraft som lynchstämningen, pappans kompromisslöshet och hans originella sätt att uppfostra sina barn.
Genom åttaåriga Scouts klara blick får vi möta både lynchmobben och rättvisans företrädare.
Dödssynden har mer humor och allvar än det mesta jag läst. /Astrid

Tidsklyftan av Jeanette Winterson
"Vad är minnet annat än ett rep slungat tvärs över tiden?"
2016 var det stora Shakespeareåret, 400 år efter hans död firades William Shakespeare grundligt, bland annat genom att en rad moderna författare omgestaltade hans dramer.  
När Jeanette Winterson tog sig an En vintersaga, lyfte hon fram det stora dramat om svartsjuka, hämnd, kärlek och förlåtelse till vår tid.
Winterson tar oss vid handen och för oss till finanskrisens London 2008.
Leos rasande svartsjuka får världen att störta samman för honom och hans närmaste.  Den nyfödda dottern Perdita, som han förnekar och förlorar, förs över havet till den amerikanska södern. Där växer hon upp lycklig och omedveten om sitt ursprung.
Men sexton år senare möts världarna och sanningens stund är inne. /Astrid


Gudarna av Elin Cullhed
Gudarna är den första romanen i världshistorien. Det är berättelsen om Bita, Lilly och Jane. ”Den här boken handlar inte om att någons mamma dör. Den handlar inte om kärlek mellan två ungdomar som har cancer. Den handlar inte om another kille som är kär. Den här boken handlar om oss. Gudar som oss.”
Bita, Lilly och Jane är trötta på ordet tjejer. Det borde liksom bara raderas, det ska ut ur världen, vokabulären, historien. Ordet tjejer är förstört. ”Tjejer låter som muffins. Du är sugen på the real thing, en kaka, en tårta, en kanelbulle, en äppelmunk. Men så får du en muffin. Det är ett fucking skämt”. Men om brudar slås ihop med guzz bildas gudar. Gudar är det nya ordet. Gudar är the real thing: en kaka, en tårta, en kanelbulle.
Vad gör gudarna i Tierp? De pysslar med hämndaktioner (i syfte att störta patriarkatet), de förälskar sig, de solidariserar sig. Gudarna försöker navigera i en orättvis och ganska flippad vuxenvärld med stöd av varandra.
Elin Cullheds debutroman är en fantastisk, rapp och rolig historia om vänskap, motstånd och gemenskap. /Petra

Karlskoga bibliotek