Språk Språk
Bokklubbspåsar

I bokklubbspåsen finns åtta exemplar av samma bok. Samla lässugna vänner, läs och samtala. Böcker är inte gjorda bara för att läsas, de behöver diskuteras.

 

Oktober i Fattigsverige – Susanna Alakoski

En storm kom från paradiset - Johannes Anyuru

Jag heter inte Miriam - Majgull Axelsson

Chefen fru Ingeborg - Hjalmar Bergman

Martin Andersson ett skuggspel - Sara Gordan

Ingenbarnsland - Eija Hetekivi Olsson

Sommarboken - Tove Jansson

Den mörka sporten - Viktor Johansson

Förrädare - Ola Larsmo

Dödssynden – Harper Lee

Ön - Lotta Lundberg

Springa med åror - Cilla Naumann

62 dagar - Cilla Naumann

Andningskonstnären - Per Odensten

När duvorna försvann - Sofi Oksanen

Vårt gemensamma liv - Anna Schulze

Vägen mot bålberget - Therése Söderlind

Hägring 38 - Kjell Westö

Bret Easton Ellis och de andra hundarna - Lina Wolf

Mot fyren - Virginia Woolf

Twist - Klas Östergren

 

 

Bokklubbspåsarna lånar du på Karlskoga bibliotek.

Om böckerna i bokklubbpåsarna

62 dagar av Cilla Naumann

62 dagar, 2011, är en ungdomsbok som handlar om Tom och hans första moppesommarlov. Toms familj, mamma Johanna, brorsan Bror och pappa, har ett sommarhus nära havet. Hela den här regniga sommaren tillbringar han tillsammans med brorsan, Arvid, Ville och Joel. I utkanten finns Lassemiss, åretruntboende Lassemiss som inte är riktigt som de andra pojkarna. Ett av pojkarnas busstreck får oanade konsekvenser för Tom.

En roman om tonårsuppväxt med sommarkompisar, utanförskap, familjerelationer och döden. /Emma

 

Springa med åror av Cilla Naumann

Springa med åror kom 2012 och är den fristående fortsättningen på 62 dagar. I Springa med åror byter författaren perspektiv och vi får följa Monika, Lassemiss mamma. Monika växer upp med sin pappa Ivan på landet. Ivan är bonde och det luktar ko och lagård om Monika. En sommar när Ivan sålt av stallet till en läkarfamilj från Stockholm, för att kunna betala av på tröskan, träffar Monika Johanna. Johanna är läkardottern som inte kan laga punktering, inte kan koka saft eller baka kakor. Men hon kan ljuga. Och hon förändrar livet för Monika. ”Allt är egentligen som vanligt. Utom detta att Johanna ligger på min gårdplan.”

En realistisk berättelse om livet och om hur det faktiskt kan vara i verkligheten. Det poetiska och slingrande språket gör att man kommer nära människorna i boken. Den väcker många tankar och känslor./Emma

 

När duvorna försvann av Sofi Oksanen

Sofi Oksanen uppväxt i Finland med en finsk far och estnisk mor. Hennes genombrottsroman Utrensning som kom 2008 tilldelades flera priser, Runebergspriset, Finlandiapriset, Nordiska rådets litteraturpris och Prix femina etranger. I hennes böcker finns ett återkommande tema, makt och maktstrukturer.

När duvorna försvann handlar om tyskarnas och sovjeternas ockupationen av Estland under 1940-talet. Vi möter Edgar en man som likt en kameleont alltid befinner sig på maktens sida. Han skriver angivarrapporter åt tyskarna och propagandatexter åt KGB. Han är gift med den kärlekstörstande Juudit som han inte visar den kärlek och omtanke hon längtat efter. Medan Edgar i olika sätt deltar i kriget förälskar hon sig i en tysk nazist, Hellmut. Detta eftersom ”hon letar inte efter en tysk man, hon söker kärleken.” Som motvikt till Edgar finns hans kusin Roland. Roland kämpar mot ockupanterna oavsett vilka de är. Han vill se ett självständigt Estland.

En mycket omsorgsfullt och välskriven roman som gör verklighet att av historien som man bara hört berättas om. En bok som stannar kvar. /Emma

En storm kom från paradiset av Johannes Anyuru

I En storm kom från paradiset får vi möta P, författarens ugandiske far. I slutet av 60-talet är P elev i den Hellenska flygvapenakademien. Men när Idi Amin genom en staskupp griper makten i Uganda 1971 inser han att han inte kan återvända till sitt hemland. Han ber den grekiska kvinnan han har ett förhållande med att köpa tur- och returbiljetter till Rom där hans kusin bor. Men längtan efter att få flyga är stark och han söker alla pilotjobb som finns. Han får bara ett erbjudande, besprutningspilot i Zambia.

Tillbaka i Afrika blir han tagen till förhör beskylld för att vara en av Amins mannar. Succesivt får vi kunskap om Ps barndom, om den elake brodern som hans mamma lämnade honom till, om drömmen att flyga, om den svenska kvinnan och sonen, om livet som varvsarbetare i Sverige och om sjukdomen som till sist tar hans liv. 

Bokens tema är högst aktuellt och framställs med ett poetiskt vackert språk som både engagerar och berör. /Emma

 

Ön av Lotta Lundberg

På en söderhavsö i Stilla havet bor Olivia sedan drygt 20 år. Olivia är född och uppvuxen i Sverige, hon har bott tillsammans med sin pappa. Hon är nästan utbildad läkare, men fullföljde inte sina studier utan lämnade Sverige och den framtida läkarkarriären för att hon ville se världen.

Ofta sover den unga Moana hos Olivia, trots att hon inte är hennes dotter.  Men på ön är alla barn allas barn. Olivia har en relation med Taip, öns huvudman men det är ett fritt förhållande och trohet är inget de förväntar sig av varandra.

En dag kommer tre bleka socionomer från England till ön för att utreda huruvida kvinnorna och framförallt de unga kvinnorna blir sexuellt utnyttjade av männen på ön.  Engelsmännen ska skriva en rapport, men rapporten dröjer och de blir kvar längre på ön än tänkt. Olivia ogillar engelsmännens närvaro, de stör hennes lugna tillvaro som läkare och kvinna. 

En ung kvinna, Lorna, berättar för engelsmännen om hur hon som väldigt ung blev överfallen och antastad av en fem år äldre man. Hon blir tidigt gravid. Fler kvinnor vittnar om sexuella övergrepp och rapporten skrivs. Detta får konsekvenser för ön. Männen tvingas bygga ett fängselse i vilket de varje kväll låses in.

Boken problematiserar bilden av paradiset. Och vem bestämmer egentligen vad som är rätt och fel? /Emma

 

Ingenbarnsland av Eija Hetekivi Olsson

Romanens huvudperson Miira bor i Göteborgsförorten Gårdsten det är 80-tal . Hennes föräldrar är från Finland men Miira är född i Sverige. Trots detta tvingas hon gå i hemspråksklass, i finneklassen. Vi får följa Miira från tredje klass till nionde klass.

Boken inleds med att Miira bankar skiten ur Lasse för att han tafsat på Jaana, Jaana som fnittrat och tyckt att det är fint att en kille bryr sig om henne. Men Miira blir vansinnig. Det är också Miira som straffas, inte Lasse. Miira gör mycket dumma saker, hon slåss, ljuger, röker, snattar, bombhotar skolan, bränner sotfläckar i trappuppgångar med sin trimmade tändare. Men hon har också en stark kraft inom sig som värnar om de utsatta, om de som har de sämre än hon. Och hon accepterar inte orättvisor, i synnerhet inte pojkar och mäns sätt mot flickor och kvinnor. 

Språket är väldigt speciellt, det är riktigt grovt, det är torftigt, det är tidvis svårgenomträngligt men det är också fyllt med fantastiska hittepåord.

Berättelsen om Miira väcker många känslor och tankar om hur barn har det hemma, i skolan, i Sverige idag. /Emma

 

Skuggland av Jonas Brun

Erik, mamma och pappa flyttar in i huset på kullen. Huset som pappa ritat och byggt åt mamma, hans kärleksgåva till henne. Erik blir kompis med Erik, de går i samma klass. När Erik är hemma kan han se hem till Erik, de bor nära varandra. De går och kommer som de vill i hos varandra, men mest är de hemma hos Erik i det bullriga huset där också Eriks mamma Catrin och hans två systrar bor. Eriks pappa, ambassadpappan, är sällan i Sverige men han skickar hem häftiga leksaker, Michael Jacksonskivor och dataspel.

Shadowland heter deras favorit dataspel, de spelar det jämt och kommer längre och länge. Men de klarar inte spelet för till det behöver de vingar och de kan inte hitta dem.

En dag börjar en ny kille i klassen, Marcus. Erik tycker lite synd om honom och bjuder in honom att vara med Erik och Erik. Men det blir inte som Erik tänkt sig. Marcus och Erik blir kompisar och Erik får inte riktigt vara med. Och han som trott att han hade en backup i Erik, att de var två.

En sen kväll ser Erik när Erik och Marcus smyger iväg i skydd av mörkret. De försvinner och kommer aldrig tillbaka. Vad har hänt med pojkarna? Var det den röda bilen som fröken varnat för?

En vacker och spännande bok om vänskap, ensamhet, saknad, backuper och sorg. /Emma

 

Bret Easton Ellis och de andra hundarna av Lina Wolff

Araceli Villalobos är bokens berättare och hon har fått i uppdrag att skriva Alba Combós livshistoria. Alba är en spännande kvinna som lever livet på sitt sätt och som enligt Aracelis mamma är ”en riktig kvinna med ett riktigt liv”.

Alba bor i lägenheten under Araceli och hennes mamma. Till en början bor hon tillsammans med hushållerskan Blosom och italienaren Valentino. Alba skriver noveller som publiceras i tidskriften Semejanzas. En av novellerna får vi som läsare av Bret Easton Ellis och de andra hundarna läsa och det är det avsnittet jag minns mest från boken. Vad mannen som fyllde år och överraskades med ett stort kalas gjorde med sitt liv.

Genom andras röster får vi succesivt lära känna romanens huvudperson Alba. En sprudlande roman fylld av ögonblicksbilder som skildrar utsatta karaktärer. En bok som inte har någon tydlig handling och i vilken det viktiga enligt författaren inte är vad som händer utan vad den gör med läsaren. /Emma

 

Förrädare av Ola Larsmo

Förrädare är en historisk roman som utspelar sig i andra världskrigets Sverige under åren 1939 till 1945, med tillbakablickar till Tammerfors 1918.  Romanen behandlar frågan om Sveriges neutralitet och problematiserar frågan om vem man kan lita på. ”Och det är det som är mitt problem, tänkte han: gör jag inte mitt jobb så märks det att jag maskar och jag förråder mitt land. Gör jag mitt jobb dör människor. De som gör rätt dör. Jag dödar dem.”

Huvudperson är kandidat Westerholm. Charlie Westerholm rekryteras till svenska utrikesdepartementets militära underrättelsetjänst efter ett stormöte i Uppsala. På mötet talar han för de judiska läkarna, för att de ska beviljas inresetillstånd till Sverige. Detta är i februari år 1939 och andra världskriget är nära. Vi får följa Westerholm genom krigsåren och delta i hans olika spaningsuppdrag.

Westerholms fästmö Nilla arbetar lämpligt nog på socialstyrelsens utlänningsbyrå.  Där arbetar också byråinspektör Martin Landström som har en viktig roll i historien.

Förrädare fordrar en uppmärksam läsare som inte missar kapitelrubrikerna. För det är många personer, platser, dokument, vaga antydningar och falskspel att hålla reda på. Men är man det får man ta del av en liten bit svensk historia och förståelse för människors agerande i extrema situationer.

Det är spännande liksom spionromaner ska vara men det är också en suggestiv och stillsam berättelse om Sverige, förrädare, ensamhet, kärlek, krig och verklighet. /Emma

 

Den mörka sporten av Viktor Johansson

Viktor Johansson är uppväxt i Källby utanför Lidköping. Han har gått skrivarkurser på folkhögskola och har även studerat skapande svenska på Umeå universitet. Johansson grundade nättidskriften ”Ett lysande namn” och har också varit recensent på Aftonbladet. Han har även studerat på filmskola och upptäckte när han höll på med film att ordet och texten var hans uttrycksmedel. Nu är han bosatt i Uppsala och när han inte skriver arbetar han som personlig assistent.  

2007 debuterade Johansson med diktsamlingen ”Kapslar” för vilken han tilldelades Borås Tidnings debutantpris. Hans nästa bok, ”Eterneller” kom 2008 och är en prosalyrisk kortroman (förenklat kan man säga att det är en blandning av roman och lyrik). 2011 kom romanen ”Wrestlarna” som ger en bild av vår tids ungdomsgeneration.   I Den mörka sporten berättar Tennispojken sin historia. Han bor i Gottsunda som är en stadsdel i Uppsala. Hans pappa var busschaufför i krigets Irak, som visade sitt hjältemod en morgon när en pojke med ryggsäcken full av sprängmedel steg på bussen och han lyckas övertala pojken att inte detonera sprängmedlen. Tennispojken och hans familj flyr till Sverige. Hela familjen är skadad av kriget, pappan avlider snart av hjärtfel och mamman är innesluten i sig själv med händer som aldrig slutar skaka. Tennispojken får ta ansvar för både sin mamma och sin lillasyster. Han flyr till tennisen, som han tränar på elitnivå.   Men som antyds i titeln så är det ingen vanlig tennis det handlar om. Tennisen blir som ett slags förlängning av kriget han upplevde i sitt hemland. Tennis kallas ofta den vita sporten för att det är en sport för de rika och vackra, för de väluppfostrade och välvårdade, men i den här berättelsen har den istället blivit mörk. Han lever för tennisen, drömmer om den dag då sporten ska bli en plats där rättvisan är total, där alla börjar på noll. Tennisen utvecklas till en form av extremtennis. Tennispojken drivs på av en hänsynslös tränare, Tränarpojken, som är en yngre pojke än han själv som drömmer om att göra Tennispojken till en superhjälte, och pressas ständig mot sina gränser.  

Avslutningsvis så är Den mörka sporten en roman som har väckt frågan om det är trovärdigt att vita skandinaviska författare kan skriva berättelser om invandrare, men när jag läste boken så var det ingenting som jag tänkte på. /Andreas

 

Andningskonstnären av Per Odensten

Per Odensten är född i Karlskrona. Efter studentexamen läste han bland annat konst- och litteraturhistoria. I mitten av 1970-talet arbetade han en tid som folkhögskolelärare i Småland. Idag är han bosatt i Nässjö och på Öland.  

1981 debuterade Odensten som helt okänd författare med ”Gheel: de galnas stad”, romanen betecknades som en stor litterär sensation och blev en av decenniets mest kritikterrosade. Odensten fick en mängd litterära priser, bland annat nominerades romanen till Nordiska rådets litteraturpris och översattes till flera europeiska språk.  

Sedan debuten har Odensten publicerat sig sparsamt. Bok nummer två, diktsamlingen ”Vaclav Havel och tystnaden” släpptes 1983. Sedan tog det hela 16 år innan han publicerade sig igen i bokform. 1999 utkom ”En lampa som gör mörker” som är en fristående fortsättning på ”Gheel”. Under senare år har produktionen ökat något, 2004 kom ”Vänterskans flykt”, 2007 ”Horntrollet” och 2011 ”Nio sätt att beskriva regnet”.  

Med förkärlek placerar Odensten det mesta av sina historier i en förfluten tid. Han berättar de utsattas och undanskymdas livshistorier. Hans författarskap har beskrivits som att hans stil är egenartad och poetisk, men inte tillgjord. Man inges snarare som läsare en känsla av ett språkets och berättandets naturliga flöde, ett flöde som stärker och tydliggör övertygelsen om att många av de närmast osynliga förtryckande mekanismer genom historiens gång har inneburit förstöring av oskyldiga människors liv.  

I Andningskonstnären berättar Odensten historien om Max uppväxt. Romanen inleds i Zürichs stadsakvarium, där Max sitter och skriver en bok om sitt liv. Max växer upp i Karlskrona under 40- och 50 talet. När Max är fyra år och brodern Aron sex år tar modern livet av sig. Strax innan självmordet berättade hon om Noshörningarnas land. I ett försöka att bearbeta moderns självmord bygger bröderna en noshörning av skrot som får namnet Kaliafra. Pappan är tyst och lider och bröderna tas om hand av olika kvinnor. Aron flyr till musiken och till slut så försvinner han utan något spår. Max har även en syster, Minna, som blir balettdansös. Max tar sin tillflykt till illusionisternas värld och han tränar upp sin förmåga att hålla andan med hjälp av ett stoppur, och utvecklar detta senare till ett succénummer som han turnerar runt om i Europa med. Max liv får mening när han arbetar en period som vikarierande lärare vid en folkhögskola i Småland. Där blir han förälskad i rektorsfrun Åse som genomgår en skilsmässa, men det blir en kärlekshistoria som slutar i tragedi. Det är en tragisk historia där människorna Max bryr sig om har en tendens att försvinna. /Andreas

 

Vårt gemensamma liv av Anna Schulze

Anna Schulze föddes 1968 och är bosatt i Stockholm. Tidigare har hon varit framgångsrik som violinist men är nu författare.  

2004 vann Schulze Vår Bostads novelltävling med sitt bidrag ”Gungande madonna”. Texten ingår i debutboken, novellsamlingen ”Brist” från 2006, som handlar om ett antal människor som befinner sig i olika kriser eller brytpunkter i livet. Bland annat handlar novellerna om en man som sitter häktad för våldtäkt, en gravid kvinna som oroar sig för sitt foster som inte går upp i vikt, en ung man vars mamma tog livet av sig när han var liten. I novellsamlingen är den röda tråden bristen på vänner, på kärlek och riktning i livet. Huvudpersonerna saknar alla den självklara kärleken och den trygghet de aldrig upplevde som barn.   

Schulzes första roman, ”Ge mig en människa”, kom 2008. Romanen kretsar kring tre systrars relation till deras far, författaren som var alltings medelpunkt trots hans ständiga frånvaro och som till slut tog sitt liv.  

Anna Schulzes författarskap har fått bra gehör kos kritikerna och hon har även mottagit Carl-Johan Vallgrens litteraturpris och ”Brist” var nominerad till Sveriges Radios novellpris 2007.      Vårt gemensamma liv inleds med att berättaren Ted avslutar sitt förhållande med ungdomskärleken Karin för att omedelbart inleda ett nytt förhållande med Cecilia, som han har träffat på sitt jobb. Ted och Cecilia skapar ett liv tillsammans med barn, bostad och vanor. Ted har det bra på sitt jobb inom restaurangbranschen och hans företag går bättre och bättre. För Cecilia, som arbetar som reklamare, är det raka motsatsen och hon är snart utan jobb. Hon tar föräldraledigheterna och Ted tjänar så bra att de klarar sig på hans lön.  

Ted är duktig. Han tar hand om barn, mat, hem och Cecilia. Han tar hand om så mycket att Cecilia knappt för plats, hon förvandlas till en motvillig hemmafru som inte ens får ha hemmet som sin egen arena. Materiellt får de det bara bättre men relationen mellan Ted och Cecilia blir bara sämre. I berättelsen så fokuserar Schulze på de vardagliga händelserna och berättar inget om till exempel barnafödandet, eftersom att det är vardagen som betyder något.   Vårt gemensamma liv är en relationsroman där irritationen, avstånden och tystnaden bara växer. /Andreas

 

Vägen mot Bålberget av Therése Söderlind

Under tiden som Therése Söderlind skrev sin andra roman Vägen mot Bålberget skrev hon skrivardagbok om romanskrivandet. Spännande och intressant läsning om författandet och de frågor en författare lever och brottas med. Skrivardagboken finns tillgäng via hennes hemsida www. theresesoderlind.se.  

I Vägen mot Bålberget, 2013, möter läsaren en mörk sida av Ångermanlands historia. Genom fyra olika tidsplan från mitten av 1670-talet fram till 2011 och genom rösterna från flera olika personer närmar vi oss de fruktansvärda häxprocesserna då ett 60-tal kvinnor brändes till döds bland annat anklagade för att bedriva otukt med djävulen.  

Berättelsen tar sin början 1740  med Olof en gammal man som ser tillbaka på det som hände då han var barn. Det är det som hände före under och efter häxprocesserna i Ångermanland åren 1674-75 han tänker på. Han behöver berätta vad som egentligen hände. Prologen är fin och drar direkt in en i berättelsen.  

Vi lär också känna Malin en bondekvinna gift med Erke som är en ondskefull man. Tillsammans har de Segrid det enda överlevande barn som Malin får. Malin liksom många andra kvinnor i byn anklagas för att vara häxa. I grannhuset bor Mats med frun Annica, där bor också deras son Olof. Segrid och Olof är vänner och gör allt tillsammans.  

Vi träffar också Jacke och hans dotter Veronica, vi har då förpassats till mitten av 1970-talet. Veronica skriver ett skolarbete om häxprocesserna och förstår att hennes familj har kopplingar till 1600-talets Malin. Vi får också följa Veronica som vuxen i hennes fortsatta sökande efter rötterna och häxprocesserna.  

Liksom Olof inledde berättelsen är det också han som avslutar den.   Det är en stark skildring av hur det gick till när kvinnorna anklagades och brändes som häxor. Det är också en berättelse om relationer och hur mönster har en tendens att upprepa sig. /Emma

 

Hägring 38 av Kjell Westö

Kjell Westö, finlandsvensk författare bosatt i Helsingfors. Ett av de främsta namnen inom den finlandssvenska litteraturen. Hägring 38 Nominerad till Augustpriset och vinnare av Sveriges radios romanspris 2013. 

Juryns motivering: ”För att han med ett exakt språk för oss in i Helsingforsmiljöer, där komplexa karaktärer levandegör en mörk del av vår historia med paralleller in i vår samtid.”    Hägring 38 rör sig i Helsingfors, året är 1938, månaderna är mars till november. Claes Thune driver en liberal advokatbyrå och hos honom jobbar Matilda Wijk som kontorist. Thune ingår i onsdagsklubben som består av ett antal bildade välbeställda svensktalande män med ambitioner ”med syftet att bidraga till uppehållandet och fördjupandet av det politiska och kulturella samtalet på svenska.” Några av de andra medlemmarna är Joachim Jary en depressiv jude som är poet och skådespelare. Robert Lindemark som är psykiater och tillsammans med Gabi, Thunes tidigare fästmö. Affärsmannen Leopold Grönroos. Ett blandat sällskap med starka band. De flesta är liberalt sinnade men några har protyska och rent av nazistiska tankar.    

Matilda, fru Wijk, Milja-Matilda, Miljafröken, kärt barn har många namn bär på en hemlighet som skapar spänning och ett driv framåt genom hela romanen som är som en psykologisk thriller. Jag vill veta vad det var som hände då under finska inbördeskrige då de röda, de som stödde Ryssland stred mot de vita, de som stödde tyskarna. Matildas och hör till den röda vänstern och det finns många frågetecken kring hennes förflutna. Vem i onsdagsklubben är det hon träffat förut?  

Vackert, spännande och sann läsglädje! /Emma

 

Helioskatastrofen av Linda Boström Knausgård

Helioskatastrofen av Linda Boström Knausgård är en kort berättelse på 100 sidor. I första delen föds huvudpersonen, en flicka på 12 år, genom sin fars huvud. Fadern, Conrad, drabbas av schizofreni och förs till sinnessjukhuset i Skellefteå. Flickan tas om hand av en grannfru, och tilldelas namnet Anna. Hon placeras sedan hos en fosterhemsfamilj bestående av mamma Birgitta, pappa Sven och bröderna Ulf och Urban. Livet i byn där de bor kretsar kring IOGT NTO, pingstkyrkan och idrott. Anna åker skidor, talar i tungor på söndagsgudstjänsterna, skriver brev till sin far och försöker anpassa sig till sitt nya familjeliv. Men anpassningen går inte särskilt bra. Del två handlar om Annas vistelse på mentalsjukhuset.   Helioskatastrofen är en roman jag inte riktigt kan greppa. Den liknar en novell med ett slut i vilket historien löses upp i havet och lämnar mig med frågor och funderingar. Hur ska jag förstå slutscenen? Vilken betydelse har de grekiska gudasagorna? Vem är Conrad? Vad var det egentligen som hände? /Emma

 

Jag heter inte Miriam av Majgull Axelsson

Majgull Axelsson fick sitt litterära genombrott med den kritikerrosade och Augustprisade Aprilhäxan 1997. Jag heter inte Miriam är ännu en uppmärksammad roman, det är en fiktiv berättelse med en verklig grund om ett känsligt ämne i Sveriges historia.

Det är Miriams 85 års dag och midsommarafton när Miriam avslöjar sig genom orden ”Jag heter inte Miriam”. Hennes familj är samlad, sonen Thomas med fru, deras dotter Camilla och hennes son Sixten. Miriam minns och berättar sin historia för Camilla.

Miriams berättelse handlar om andra världskriget och romernas situation under förintelsen fram till hennes 85 års dag i det trygga folkhemmet i Sverige. Tiden i Auschwitz och Ravensbrück, Mengeles medicinska experiment, viljan att överleva, äktenskapet med Olof, tattarkravallerna i Jönköping och allt annat som har med hennes livslögn att göra.

Gripande roman om Europas historia och romers situation. /Emma

 

Sommarboken av Tove Jansson

Tove Jansson, finlandssvensk bildkonstnär, författare och Mumintrollens skapare. Hennes författarskap omfattar böcker för både barn och vuxna. Sommarboken som kom 1972 är en roman för vuxna.

I sommarboken får vi möta Sophia som tillbringar somrarna tillsammans med sin farmor och pappa på en karg ö i den finska skärgården. Sophia älskar när havet stormar. Sophias pappa är tämligen frånvarande, han sitter mest vid sitt bord och arbetar koncentrerat så Sophia och farmorn spenderar mycket tid tillsammans. De går på upptäcktsfärder och samtalar om stort och smått i livet.

Det är en bok att läsa lite då och då, lite här och där. Tove Jansson språk är fullt av underfundigheter och klokheter väl värda att filosofera över. /Emma

 

Mot fyren av Virginia Woolf

Virginia Woolf, 1882-1941. En av modernismens mest betydande författare som liksom övriga modernister i sitt skrivande söker finna nya sätt att skildra verkligheten på. Det är det som händer inom människorna som är det viktiga, inte intrigen.

I Mot fyren får vi träffa Mr och Mrs Ramseys, deras åtta barn och flertalet gäster. Mrs Ramsey är vacker som få. Mr Ramsey, intellektuell författare som ständigt funderar på om han kommer att bli ihågkommen och om någon kommer att läsa hans böcker.

Den första delen av boken behandlar endast en dag och beskriver personerna som samlats i sommarhuset, de beskrivs från olika perspektiv, dels utifrån sina egna tankar och dels utifrån andras tankar. Den yngste sonen James önskar fara till fyren men Mr Ramsey säger att det kommer bli dåligt väder, Mrs Ramesy stickar sockor till den sjuka fyrpojken och försöker trösta James. 

Andra delen gestaltar en 10-års period då första världskriget rasar och flera av personerna i berättelsen dör. I den tredje delen sker äntligen resan till fyren.

Mot fyren är inte en helt lätt roman att läsa men den som tar sig tiden kommer inte bli besviken. /Emma

Karlskoga bibliotek