Talböcker och Legimus

Språk

Talböcker och Legimus

En person med långt hår, jeansjacka och stora vita hörlurar sitter och lyssnar på en talbok och ser ner på sin surfplatta. Personen ler lätt.

En person med läsnedsättning har rätt att låna talböcker. Talböcker är en inläst version av en tryckt bok. Läsnedsättningen kan vara permanent eller tillfällig. Talböckerna framställs enligt paragraf 17 i upphovsrättslagen och skiljer sig från ljudböcker som alla får låna. Talböckerna produceras av Myndigheten för tillgängliga medier MTM.

Vem får låna talböcker?

Det finns flera olika sätt att låna talböcker:

Legimus

Legimus är ett digitalt bibliotek som tillhandahålls av MTM. För att få tillång till böckerna i Legimus måste du registrera dig hos ditt lokala bibliotek. I Karlskoga bokar du en tid. Du kan därefter ladda ner boken som en fil och lyssna i din dator. Du kan också lyssna på talböcker via appen Legimus på din surfplatta eller smartphone (Android och iOS).
 

Legimus - ett digitalt bibliotek med talböcker

Daisytalböcker

Biblioteket tillhandahåller även fysiska talböcker som kallas för Daisyböcker. Dessa går att lyssna på i speciella spelare eller i de flesta mp3-spelare. Biblioteket har Daisyspelare till utlån. Du kan även spela upp en Daisybok i dator med en cd-romspelare. För dig som vill ha lästips anordnas träffar med Talboksklubben en gång i månaden.

Talboksklubben på Karlskoga bibliotek

Talboken kommer

Du som prenumererar på en dagstidning som taltidning har möjlighet att få talböcker direkt till din spelare. Talboken kommer är en tjänst från MTM där Karlskoga bibliotek förmedlar talböcker via internet till taltidningsläsande låntagare.

Taltidningen och Talboken kommer är till för dig som har någon typ av läsnedsättning. Det kan till exempel vara på grund av hög ålder, synnedsättning, dyslexi, afasi eller någon funktionsnedsättning som gör det svårt att hålla eller bläddra i en tidning eller tryckt bok.

 

Information och kontakt om Talboken kommer och registrering av Legimus
 

Liane Ek
Biblioteksassistent, Boken kommer
0586-613 97
liane.ek@karlskoga.se

Anna-Lena Elg
Biblioteksassistent, Boken kommer
0586-615 56

anna-lena.elg@karlskoga.se


 

 

 

 

Talböcker som student

MTM och folkbiblioteken tillhandahåller inte läromedel till elever i grundskolan, detta är skolans skyldighet att tillgodose. Folkbibliotekets talböcker och tjänsten Legimus blir ett bra komplement.
Om du är student på ett universitet eller högskola och i behov av talböcker ska du i första hand kontakta biblioteket på den plats du studerar. Det gäller även studenter som pluggar på distans.