Månadens författare i Örebro län

Språk

Månadens författare Örebro län


 

Under 2021 kommer länets samtliga 12 kommuner att presentera en författare som representerar kommunen. Det blir en kringresande litteraturfestival med 12 författare och 12 kommuner som varar i 12 månader.
Varje kommun har valt en författare som har en stark koppling till kommunen. Kanske är de födda i kommunen, eller har flyttat dit. Ibland är de i högsta grad verksamma, ibland har de rötter från förr.
De olika författarna kommer att ge röst åt, och visa på kreativiteten som ryms i vårt lilla men varierade län, från de norra länsdelarnas berg och vildmark, till de sydliga slätterna och ståtliga skogarna.
Här finns allt från kedjerökande detektiver och vilda barn till arga socialister och prylsamlande poeter från Berlin.
Författarna presenteras på P4 Radio Örebro i början av varje månad, så håll utkik. Innan dess är de hemliga.
De kommer såklart också att presenteras här på bibliotekets hemsid
a.

Juni:

Lekebergs bibliotek presenterar författaren Sigge Stark.

”Jag ska bli författarinna, eller svälta ihjäl” Den unga Signe Petersén hade bestämt sig, men det var nära ögat att hon blev sannspådd. Hon blev författaren Sigge Stark som ständigt levererade, förlagens kassako som ofta levde på svältgränsen.
Signe Petersén, gift Björnberg, föddes den 22 mars 1896 på herrgården Sällven, Hidinge socken, i det som nu är Lekebergs kommun. Familjen var från början välbärgad, men fadern Karl Petersén var en rastlös man med svajig känsla för ekonomi, så familjen drog ofta upp sina bopålar.
Vi kan icke räkna dem alla, de berättelser som signaturen Sigge Stark levererade mellan debuten, novellen Trolltyg, 1921 och den postumt utgivna Carmencita finner lyckan, 1975. Det blir inte lättare att räkna när romanerna ofta först gick som följetonger i veckopressen. Men minst hundra romaner och runt femhundra noveller är de flesta överens om.

Här finns en text om Sigge Stark skriven av Astrid Lindén.

 

Det kommer att hållas en digital direktsänd föreläsning med litteraturprofessor Yvonne Leffler.
Hon kommer att föreläsa under rubriken Sigge Stark – Sveriges mest produktiva, utskällda och lästa författare, vilket också är rubriken på Yvonnes bok
om Sigge Stark.

Föreläsningen arrangeras i samarbete med SENSUS och här är länken till arrangemanget www.sensus.se/anmal/288569

För att delta behöver man anmäla sig, men föreläsningen kommer att spelas in så att det finns möjlighet att se den efteråt

fram till och med 30/6.

 

Månadens författare är ett samarbete mellan Biblioteksutveckling Region Örebro och länets folkbibliotek