Sommarboken 2022

Språk

Sommarboken 2022

Sommarboken på Karlskoga bibliotek

Sommarboken – I skuggan av….

Vill du skapa skruvade sagor, få boktips eller bara mysa på en glassfest? Årets tema för sommarboken är ” I skuggan av…” Det handlar om det gåtfulla och lite mystiska. Som när vi får besök av en pirat på biblioteket eller tillverkar en egen skuggteater.
Sommarboken erbjuder aktiviteter du kan göra helt på egen hand, med familj och kompisar eller aktiviteter som leds av någon som jobbar på biblioteket. Allt är tillåtet att läsa, hur mycket eller lite du vill.
Sommarboken i Karlskoga är en del av den nationella läsfrämjarsatsningen som drivs av Västra Götalandsregionens förvaltning för kulturutveckling. Vill du läsa mer om Sommarboken, få boktips, hitta pyssel och mycket mer.
Kika in på: www.barnensbibliotek.se/sommarboken

För vem?
Sommarboken är för dig mellan 6-12 år.

Under vilken period pågår Sommarboken?
13 juni-31 augusti.

Var?
Utomhus, digitalt eller inne på biblioteket.

Kostar det något?
Alla aktiviteter är gratis.

Behöver jag anmäla mig?
En del aktiviteter pågår hela sommarlovet, dessa aktiviteter behöver du inte anmäla dig till.
Aktiviteter som bibliotekspersonalen håller i kräver ofta föranmälan.

Vad händer vid dåligt väder?
Är det riktigt ruskigt och regnigt kan vi behöva ställa in en utomhusaktivitet. Aktiviteten genomförs då inne på biblioteket.
Håll utkik på Facebook och Instagram.

Beställa bokpaket
Vill du låna ett bokpaket som du hämtar på biblioteket kan du fylla i ett formulär på bibliotekets hemsida. När böckerna är packade kontaktar vi dig och bestämmer dag och tid du kan hämta böcker på biblioteket.

Här kan du klicka för att Låna en bokpåse

Aktiviteter

Berättarföreställning - I skuggan av ett träd.
Torsdag 4 augusti kl. 14:00-14:40

I skuggan av ett träd sitter en viskvinna, klädd i alla regnbågens färger. Hon berättar om krokiga träd, barn som kan flyga och en stad där alla har bråttom. Välkommen på en berättarföreställning för hela familjen, i skuggan av ett träd på Rävåskullen, med sagoberätterskan Stina Gray.
Stina Gray är en professionell berättare med rötter i Sverige och Nya Zeeland. Hon reser land och rike runt med sin resande sagostuga Sagoheim, där hon erbjuder förtrollande och hjärtevärmande upplevelser av det traditionella muntliga berättandet.
Plats: Samling vid lekplatsen på Rävåsskolan. Ta med eget sittunderlag eller picknickfilt att sitta på. Vid regn genomförs föreställningen på biblioteket.
Ålder: Alla är välkomna oavsett ålder.
Bokning fribiljetter: 0586-618 80 / biblioteket@karlskoga.se

I skuggan av häxans pärlor
Fredag 12 augusti kl. 14:00-15:00
Ett dammigt skrin fyllt av glaspärlor hittades i bibliotekets magasin. Ryktet säger att det är långmyrehexans pärlor. Kom och tillverka armband och halsband av nya och gamla pärlor och lyssnar på historier om spöken från Karlskoga och andra ställen. Biblioteket bjuder på fika och boktips.
Plats: Bibliotekets fantasilabb
Anmälan: anna.maria.lundqvist@karlskoga.se
Ålder: Från 6 år

Aktiviteter som pågår under hela sommaren

Öppna för alla barn mellan 6-12 år

Sommarbokenpåse
Vi delar ut sommarbokenpåsar du kan fylla med böcker. I påsen finns bokmärke, armband, pysselhäfte med kluringar. En gåvobok efter eget val följer också med i påsen.
Vi delar ut så långt lagret räcker, så först till kvarn.
Plats: Karlskoga bibliotek.
Ålder: 6-12 år.
Pågår perioden: 13 juni och så långt lagret räcker.

Sommarbokens ambassadör 2022

Kanske har du läst en bok av Petrus Dahlin? Han är en av Sveriges bästa skräckförfattare för barn. Under sommaren lägger vi ut filmer med Petrus på bibliotekets sociala medier med kreativa idéer kring sommarens tema. Hur skapar man egentligen en riktigt läskig stämning? Är det någon som vet så är det Petrus. Filmerna hittar du också på: www.barnensbibliotek/sommarboken

Frågepromenad
Frågepromenaderna pågår under perioden 13 juni-15 augusti och finns uppsatta på två olika platser. Lilla frågepromenaden finns på barnavdelningen på biblioteket och Stora frågepromenaden på Rävåskullen.
Svarstalong kan du hämta på biblioteket och kan också laddas ned på: www.barnensbibliotek/sommarboken
Svarstalongen kan du lämna in på biblioteket. Har du tur kanske du vinner ett spännande paket.
Plats: Karlskoga bibliotek, Rävåskullen
Ålder: 6-12 år.
Pågår perioden: 13 juni-15 augusti

Förskoleklassernas sagoutställning
Karlskogas alla förskoleklasser har varit på biblioteksbesök under våren. Med hjälp av barnens fantasi, ett Fantasilabb och en bokmaskin har sagor skapats för att återskapa den egendomliga samlingen ”Sagan om Rummet som äter saker” I bibliotekets Lilla Galleri finns bokmaskinerna, sagorna och barnens teckningar att läsa och beskåda hela sommarlovet.
Utställningsperiod: 13 juni-26 augusti